5 najlepszych przypraw na obniżenie ciśnienia krwi

Przyprawy od wieków wykorzystywane są nie tylko do poprawiania smaku potraw, ale również ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Dzięki nim możesz przekształcić mdłe i nudne danie w aromatyczny i pyszny posiłek.

Ale oprócz poprawy smaku, niektóre przyprawy wykazują szereg korzyści zdrowotnych.

Dlaczego więc nie urozmaicić swoich posiłków i oprócz walorów smakowych pomóc ciśnieniu w unormowaniu się?

Chyba każdy z nas jak siada do pomiaru ciśnienia chce zobaczyć ten magiczny wynik 120/80?

1.   Czosnek

Korzystny wpływ na ciśnienie krwi czosnku można przypisać jego aktywnemu składnikowi zwanemu allicyną.

Badania wykazały, że ten związek ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do normowania ciśnienia krwi.

Regularne spożywanie czosnku może pomóc obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Dodatkowo korzystnie wpływa również na Twój profil cholesterolowy.

Wysoki poziom cholesterolu jest powszechnym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Czosnek pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL [„zły” cholesterol], jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL [„dobry” cholesterol].

Ten podwójny wpływ zarówno na ciśnienie krwi, jak i na cholesterol, sprawia, że ​​czosnek jest cennym dodatkiem dla diety każdego z nas.

2.   Kurkuma

Kurkumina, która występuje w kurkumie, jest w stanie pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

Jest to naturalny środek przeciwzapalny, który odgrywa znaczącą rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego, który jest jednym z czynników w rozwoju nadciśnienia.

Wiadomo, że stan zapalny uszkadza naczynia krwionośne i upośledza ich zdolność do prawidłowego rozszerzania się, co prowadzi do wzrostu ciśnienia.

Ponadto stwierdzono, że kurkumina poprawia kondycję śródbłonka naczyń krwionośnych, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego poziomu ciśnienia krwi.

No i chyba, co najważniejsze świetnie smakuje.

3.   Cynamon

Wykazano, że cynamon ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, co czyni go cenną przyprawą zarówno dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, jak i wysokim poziomem cholesterolu.

Podobnie, jak czosnek cynamon obniża poziom cholesterolu LDL [„zły” cholesterol], jednocześnie zwiększając poziom frakcji HDL [„dobry” cholesterol].

Co w pośredni sposób przekłada się na poprawę wydolności układu sercowo-naczyniowego i obniżenie ciśnienia krwi.

Ponadto stwierdzono, że cynamon pomaga w kontroli cukrzycy – zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Dlatego warto go dodawać do wszystkich wypieków, w skład których wchodzi cukier.

To wszystko sprawia, że ​​cynamon jest świetną przyprawą dla osób, które walczą zarówno z nadciśnieniem, jak i cukrzycą.

4.   Imbir

Badania wykazały, że imbir jest w stanie pomóc obniżyć ciśnienie poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi.

5.   Kardamon

W składzie kardamonu znajdują się związki zwane polifenolami, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Chroni on ściany naczyń krwionośnych przed wolnymi rodnikami, które prowadzą do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych.

Ponadto stwierdzono, że kardamon wykazuje właściwości moczopędne – nadmiar płynów w organizmie prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.

Podsumowanie

Poniżej dla przypomnienia jeszcze raz 5 najlepszych przypraw, które powinny znaleźć się w Twojej diecie, jeśli zależy Ci na obniżeniu ciśnienia krwi:

  • czosnek
  • kurkuma
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon