Wybór przydatnych akcesoriów do pieczenia ciast

Czy Twoją pasją jest pieczenie ciast? Jeśli tak, koniecznie musisz wyposażyć się w akcesoria, które ułatwią przygotowanie słodkich specjałów. Sprawdź, jakie przybory cukiernicze warto mieć w swoim wyposażeniu. To opcje dedykowane zarówno dla zaawansowanych, jak i początkujących cukierników.

1. Tortownice, formy i blachy do pieczenia

Blachy do pieczenia występują w różnorodnych postaciach. Możesz zdecydować się na modele okrągłe, prostokątne czy w kształcie serca bądź choinki. Formy do pieczenia kupisz w wersji silikonowej albo ze stali nierdzewnej, a także z odpinanym dnem czy regulowanymi rantami. Dla nieco bardziej zaawansowanych cukierników poleca się ranty cukiernicze, które gwarantują uzyskanie idealnie równych brzegów ciasta i zajmują mało miejsca w kuchni.

2. Maty i stolnice silikonowe

Maty silikonowe sprawdzają się do pieczenia i mrożenia. Możesz kupić je w wersji z nadrukiem kółek czy oznaczeniami, które ułatwią przygotowanie makaroników, eklerów bądź ptysiów. Warto również zainwestować w rozwiązanie, jakim jest stolnica silikonowa. Służy do wałkowania i wyrabiania ciasta, a także szybkiego mrożenia deserów. Mata i stolnica silikonowa to produkty łatwe w utrzymaniu w czystości, a do tego zajmują mało miejsca, jeśli chodzi o przechowywanie. To bardzo praktyczne akcesoria cukiernicze.

3. Akcesoria do tynkowania tortu

Zanim przystąpisz do tynkowania tortu, musisz przygotować biszkopt. Do pokrojenia równych blatówi najlepiej sprawdza się nóż strunowy. To proste, a zarazem niezwykle praktyczne narzędzie, które pozwala precyzyjnie i szybko przeciąć ciasto. Nóż strunowy kupisz w kilku wersjach rozmiarowych. Jeśli chodzi natomiast o tynkowanie, czyli dokładne i równe przykrycie wypieku kreme, koniecznie musisz zainwestować w takie akcesoria jak: packa do tortu z metalu lub plastiku, grzebień czy szpatuła do tortu w wersji prostej i kątowej.

4. Rękaw cukierniczy i tylki

Rękaw cukierniczy, zwany inaczej workiem cukierniczym to podstawowe akcesorium do dekorowania nie tylko tortów, lecz także ciast, ciasteczek i wielu innych deserów. Służy również do nadziewania wypieków. Rękawy możesz zakupić w wersji wielo- lub jednorazowej. Co więcej, aby nadać słodkościom pięknego wyglądu, przyda Ci się również tylka cukiernicza, a najlepiej zestaw tylek. Po dołączeniu ich do rękawa, wyczarujesz różnorodne dekory, np. gwiazdki, kwiatki, rozetki czy listki.

5. Wykrawaczki i stempelki

Niezależnie od okazji, zawsze warto mieć w swoim wyposażeniu stempelki i wykrawaczki. Za ich pomocą wykroisz z ciasta różnorodne wzory. Akcesoria te kupisz w licznych wariantach. Możesz zdecydować się np. na śnieżynki, literki, cyferki, motyle, kwiaty czy zwierzęta. To niezbędne przybory podczas tworzenia bożonarodzeniowych pierniczków czy drobnych ciasteczek np. na kinderbal.

Zastanawiasz się, gdzie kupić powyższe akcesoria oraz wiele innych przydatnych przyborów? Odwiedź sklep dla cukierników tortytorty.pl. Wybierz profesjonalne miejsce o szerokim asortymencie, wypełnionym produktami od cenionych na rynku producentów.