Czekolada zachwyca unikalnym smakiem, który jest znany na całym świecie. Trudno znaleźć inną słodkość uwielbianą przez tak wiele osób. Zawsze jest dobry moment, aby sięgnąć po tabliczkę czekolady, ponieważ błyskawicznie poprawia nastrój. Każdemu deserowi nadaje wyrazistość, nawet jeżeli nie jest zbyt słodki. Oto nasze receptury na niezapomniane desery. Polecamy wszystkim, którzy nie potrafią wyobrazić sobie życia bez czekolady!
Jakie właściwości ma czekolada?
Napój czekoladowy w języku greckim oznacza „pożywienie bogów”, dlatego nie bez powodu stał się częścią rozmaitych ceremonii. Azteccy wojownicy pili go przed bitwą dla wzmocnienia. W starożytności czekolada była wykorzystywana we wszechstronny sposób. Podawano ją w przypadku gorączki, bólów głowy, problemach trawiennych oraz innych dolegliwościach. Była bardzo ceniona w odległych czasach, ale w pewnym momencie zaczęto przypisywać jej negatywny wpływ na zdrowie. Tak naprawdę prawdziwa czekolada spożywana w umiarze wpływa na nas korzystnie. To raczej różne jej zmodyfikowane odmiany faktycznie nie stanowią dobrego wyboru. Im więcej dodatku cukru, mleka i różnych wypełniaczy, tym lepiej spożywać jej mniej.
Czekolada wpływa na poprawę samopoczucia, ponieważ zawiera takie substancje jak: tryptofan, kofeina, glukoza, teobromina, a także magnez. Tryptofan jest przekształcany w organizmie w serotoninę, która uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie. To neuroprzekaźnik ważny dla ośrodkowego układu nerwowego. Pod wpływem czekolady wzrasta też poziom endorfin, które są hormonami szczęścia. Dlatego kiepski nastrój przemija na chwilę po jej zjedzeniu.
Przeprowadzono już wiele badań dotyczących czekolady, które wykazały, że znajduje się w niej aż ponad 600 substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Ten słodki produkt zawiera najważniejsze dla mózgu paliwo czyli węglowodany. Stanowi dobre źródło nie tylko magnezu, ale też żelaza, potasu, cynku, manganu i niacyny. Zawiera białko, flawonoidy, antyoksydanty oraz witaminy A, E i z grupy B. Najwięcej prozdrowotnych substancji ma oczywiście czekolada gorzka. Na dodatek w takiej postaci jest słodyczą najmniej szkodzącą zębom.
Deserom czekoladowym trudno się oprzeć. Istnieje nieskończona liczba wariacji na ich temat. Kreatywność w tym zakresie nie zna granic. Dzieje się tak, dlatego że czekolada wspaniale komponuje się z różnorodnymi smakami. Skorzystaj z naszych przepisów, które znajdziesz poniżej.
Deser budyniowy – orzechowo-czekoladowa pychota
Budyń z torebki zrobisz szybko, ale zdrowszy będzie przygotowany od początku własnoręcznie. Przekonasz się też, że ma bogatszy smak: https://uwielbiam.pl/przepis/budyniowy-deser-orzechowo-czekoladowy. Do stworzenia orzechowo-czekoladowego deseru będziesz potrzebować napój z orzechów laskowych, kakao, żółtka z kurzego jaja, skrobię ziemniaczaną, cukier waniliowy, masło tradycyjne i masło orzechowe.
Ciasteczka z kawałkami mlecznej czekolady dla łasuchów
Ciasteczka z zatopioną w nich mleczną czekoladą to jedna z najbardziej kuszących słodkich przekąsek. Zaletą jest też prostota ich przygotowania: https://uwielbiam.pl/przepis/chocolate-chip-cookies. Kup dowolną, najlepiej ulubioną, mleczną czekoladę, aby w pełni rozkoszować się smakiem ciasteczek. Wszystkie wskazówki dotyczące realizacji znajdziesz w podanym przepisie. Ciasteczka z czekoladą podbiją serca gości niezależnie od okazji, ale warto je przygotować również jako zwykły deser.
Ciasto Milky Way – mleczno-czekoladowa słodycz
Baton Milky Way zaskarbił sobie kiedyś wiele serc ze względu na swoją lekkość oraz czekoladową polewę. Doczekał się też wersji w postaci ciasta: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-milky-way. Upiecz kakaowy biszkopt i przekrój go na pół. Na jedną warstwę nałóż mleczną masę wykonaną na bazie mleka w proszku. Drugą blachę połów na masę, a następnie polej wierzch czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto jest delikatne, słodkie i pyszne.