Dlaczego warto jeść orzechy? – zalety i właściwości zdrowotne

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek. Stanowią one doskonałą alternatywę dla niezdrowej żywności, którą w dzisiejszych czasach można znaleźć w sklepach i marketach.

Są bogatym źródłem wartościowych kalorii, a poza tym cieszą wyjątkową różnorodnością smaków i aromatów. Laskowe, włoskie, makadamia, nerkowce, piniowe czy pecan – każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Jakie są najważniejsze powody, dla których powinniśmy sięgać po orzechy każdego dnia?

Orzechy – kopalnia zdrowych tłuszczów, błonnika i przeciwutleniaczy

Jedząc orzechy, dostarczamy sobie białka i cennych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Wykazano, że ta zdrowa przekąska pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, trójglicerydów i pomaga wyregulować ciśnienie krwi.

Spożywanie orzechów wspiera proces odchudzania i utrzymania wagi, ponieważ pozwalają one na długo zachować uczucie sytości, a dodatkowo wspomagają utratę tkanki tłuszczowej. Wystarczy już niewielka ich garść, aby zaspokoić głód i bez trudu powstrzymać się przed sięgnięciem po niezdrowe produkty. Orzechy są także bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, gdyż stanowią bogate źródło magnezu i witamin z grupy B. To wspaniały wybór dla osób pragnących zachować dobrą pamięć i koncentrację. Znajdziemy w nich również błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego.

Orzechy wpływają też na kondycję skóry, włosów i paznokci, a wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że można je uznać za jeden z pokarmów młodości. Są źródłem witaminy E, miedzi, potasu, żelaza, fosforu, cynku czy wapnia. Są przy tym bardzo smaczne, a wśród bogatej palety orzechów każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie.

źródło: https://www.keto.pl/ – portal o zdrowych dietach i prawidłowym odżywianiu